dinsdag 25 januari 2011

Transparancy Conference in Chipata

 De presentaties in het klas lokaal van hoog niveau overigens


Netwerken hoort er ook bij

Op maandagochtend, een  mooie warme dag met 40 VIPs in een kleine ruimte waar de ramen wel van open konden, starten we met een belangrijke conferentie.
 Voor het eerst in 25 jaar komen alle relevante stakeholders uit Zuid Oost Zambia bij elkaar om de grote financiële problemen in de zorg te bespreken. In het jaar 2010 is er gemiddeld slechts  45% van het afgesproken budget voor de zorg  bij de instellingen terecht gekomen. Zowel de wereldwijde economische crisis en dus ook in Zambia en de terugtrekkende bewegingen van heel  veel donors
Met de bisschoppen van de RK en Anglicaanse kerk, de directeuren zorg van provincie en districten, de directies van alle aan kerken gerelateerde instellingen uit die regio’s is er openlijk zichtbaar geworden wat iedereen had afgesproken aan inkomsten en wat ze werkelijk hebben gekregen. Grote verschillen werden daardoor  transparant, iets wat niet standaard gebruikelijk is. Absoluut een doorbraak.
De bisschop opende zeer positief met de constatering dat er vandaag ruimte was voor de 3 C’s, namelijk coördinatie, communicatie en consultancy.
In open dialogen en onder goed voorzitterschap van de directeur zorg van de provincie zijn  er harde afspraken gemaakt voor dit jaar als keynotes hoe de probloemen te lijf te gaan.
Voor 2011 zal er gemiddeld 50% van het benodigde budget beschikbaar zijn en is er geen geld voor projecten zoals huisvesting en equipment. Dit is een door de landelijke politiek vastgesteld gegeven.
Wel  levert de problematiek veel creativiteit op om per instelling maar ook met de overheid samen hernieuwde prioriteiten te stellen en beter samente werken.
Knap dat er met elkaar niet alleen gemopperd wordt, dat zou in NL echt gebeuren,  maar met elkaar kijken hoe we de zorg gaan leveren en  welke projecten we kunnen realiseren en natuurlijk ook wat niet. Het feit dat we het collectief slecht hebben helpt een ieder ook energie te genereren
De afgesproken acties krijgen ook een vervolg op een conferentie in de zelfde samenstelling in juli van dit jaar.  Een hoopvol gegeven.
Gezien het klimaat, de volle zaal en zaal condities zat de verbinding onderling niet alleen aan de goede sfeer maar ook in de gezamenlijke verbinding dat al onze kleren aan elkaar en aan onze lichamen plakten.  De plannen de komende dagen via workshops uitwerken is het positieve vervolg op een prima dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten