dinsdag 25 januari 2011

Workshops in Chipata

De studiegroep, incl. een Ierse arts

De guesthouses voor maximaal 6 personen incl. zonnecollector

In het leslokaal aan het werk


Workshops  in Chipata
Om de leiding en de (jong ) high potentials van de lokale zorg instellingen verder te helpen  is vanuit Nederland een workshop programma ontwikkeld.
Vanuit de 5 diocese zorginstellingen van de provincie zijn sisters in charge en (potentiele) managers op training en verblijven ook op het trainingscentrum van de kerk. Is prima verzorgd. Met het convent samen kan men wel een 50 personen laten overnachten. Met Sierk samen( MMF voor St Francis hospital) hebben we huisje met 3 slaapkamers en sanitair op een zonnecollector basis. 
Zo kunnen we ook 's avonds even voor ons huisje zitten en even bij kletsen en een biertje drinken dat we bij Shoprite hebben gekocht. Het centrum zelf heeft geen alcohol. Is ook veel te duur voor Zambiaanse begrippen.
Het programma is gebaseerd op action learning en bevat de onderwerpen,  action plans, fundraising, leiderschap stijlen en community participation.  Voor hun zal het wel wennen zijn dat alles open wordt besproken en dat ze proactief mee moeten doen. Verrassend de goede kwaliteit deelnemers aan de workshops. Het valt echt op dat er in Zambia veel mensen  goed worden opgeleid en gemotiveerd daar mee te presteren.
Eind van deze dag ga ik met Sr Mbaga, Harriet en Frederiek twee zorgcoördinatoren naar Lumezi.
Het wordt een druk programma. O.a. komt de overheid een assesment houden vrijdag.
Overigens vandaag eerst maar de erbarmelijk slechte weg zien te overleven. De Engelsen hebben destijds een asfalt weg aan gelegd. Deze is na hun vertrek niet meer onderhouden. Een asfalt weg is na 40 jaar echt niet geweldig meer. Een dirt road is veel beter. 
Zo’n weg houdt de nieren levendig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten